Ajankohtaista Avoin AMK

Hanna Lind - Kun sanat riittävät

Mamkin avoimen AMK ja täydennyskoulutuksen kaksi kertaa vuodessa ilmestyvällä sähköisellä uutiskirjeellä on omaperäinen leima. Jo useammassa uutiskirjeessä on julkaistu paikallisen runoilijan taitavia tuotoksia. Kuka onkaan näiden ihastuttavien ja koskettavien runojen taustalla?

Hanna Lind heilauttaa pitkät punaiset hiuksensa sivulle, kun hän asettuu valokuvattavaksi. Katseessa on levollista tyyneyttä, mutta puhe soljuaa innostuneesti. Suuri elämänmuutos on juuri tehty, lupaava tulevaisuus kokopäiväisenä runoilijana jo toteutumassa.

Hanna työskenteli aikaisemmin henkilökohtaisena avustajana näkövammaisten lasten parissa, kunnes jäi hoitovapaalle. Hoitovapaan päätyttyä hän ei jatkanutkaan ammatissaan, vaan päätti kokeilla jotain erilaista ja jäi kotiin kirjoittamaan runoja. Hän loi Kun sanat riittävät -Facebook-sivustonsa, jolla on jo yli 16 000 tykkääjää. Ura kukoistaa ja alanvaihtopäätöstä ei ole tarvinnut katua.

”Kirjoittaminen on ollut minussa aina, mutta muut asiat olivat painaneet sitä aina hieman sivummalle.” Ura runojen parissa alkoi Hannalla melkein kuin vahingossa ystävän pyytäessä runoa poikansa lakkiaisiin. Tämän jälkeen runoiluhanat aukesivat ja runojen kirjoittamisen palo syttyi. Hanna kertoo ajan olleen otollinen päätökselle kirjoittamisesta täysipäiväisesti: ”Lapset alkoivat kasvamaan, joten tilaa jäi enemmän omalle itselle ja itsensä toteuttamiselle.”

Hanna lähti opiskelemaan syksyllä 2015 avoimessa yliopistossa luovan kirjoittamisen opintoja: ”Halusin nähdä mihin minusta oikeasti on kun haastan itseäni ja osaanko oikeasti kun yritän.” Opintojen myötä tuli laajempi ymmärrys omista taidoista ja kyvyistä kirjoittajana: ”Palkitsevaa opiskeluissa on ollut huomata, että en ole kahlittu vain ja ainoastaan runoihin, vaikka ne lempituotoksiani ovatkin.”

Inspiraationa Hannalla runoja kirjoittaessa toimii kaikki mitä hän näkee ja kokee ympärillään. ”Suurin inspiraatio on se oma mielikuvitus, mutta sitten asioita höystää omilla kokemuksilla ja tunnemaail-malla.”Olisi valehtelua kieltää etteivätkö runot kertoisi myös Hannasta itsestään ja hänen omasta elämästään: ”En usko että kukaan pystyy kirjoittamaan täysin ulkopuolisesti, aina jollain tavalla pitää mennä syvemmälle siihen aiheeseen tai teemaan sisälle, edes kuvittelun tasolla.” Hanna kokee, että luova prosessi itsessään ei sisällä glamouria tai rentouttavia vaahtokylpyjä, mutta joskus runot vaativat pientä houkuttelua ja oikeaan mielentilaan virittäytymistä.

 

Tilausrunoa laadittaessa Hanna kertoo perustavansa pitkälti intuitionsa varaan: ”Pitää antaa aika paljon itsestään ja omaksua toisen ihmisen maailma hetkeksi. Se on kuin vierailu, josta jätän jälkeenisanat.” Kirjoittaminen ei aina ole helppoa, varsinkaan käsiteltäessä vaikeita aiheita. Koskettavimpia tekstejä Hannalle ovat muistorunot läheisensä menettäneille. Läheisten ajatusmaailmaan mukautuminen voi ajoittain olla myös äärimmäisen raskasta: ”Hetken olen itse siinä toisen tilanteessa, jotta pääsisin lähelle sitä tunnetta ja sitä maailmaa mikä siihen liittyy. Vastapainona toimivat runotilaukset, jotka käsittelevät henkilökohtaista kasvua tai kehitystä. Runot kuvaavat usein jonkinlaista virstanpylvästä tilaajan elämässä, hetkeä, joka halutaan ikuistaa muistoksi runon muodossa.”

Tällä hetkellä Hanna nauttii työstään suunnattomasti: ”Parasta ehdottomasti on se, että saan tehdä sitä mitä oikeasti haluan, täysin ilman pakotteita päättäen itse mitä teen ja mitä en. Ei tämä edes tunnu työltä minulle.” Tulevaisuudessa unelmana on oman runokokoelman julkaiseminen, sekä työskentely täysipäiväisesti kirjoittamisen parissa.

Hannan terveiset

”Jos sinulla on hiemankaan poltetta jonkin asian tekemiseen, ruoki sitä liekkiä. Jokaiselle löytyy se omanlaisensa ilmaisukeino, kirjoittaminen, tai jokin muu, jolla voi tuoda omaa sisäistä maailmaansa esille. Olen kiitollinen runojeni saamasta huomiosta ja haluan kiittää kaikkia, jotka ovat innostuneita kirjoittamistani teksteistä. Runoni olisivat olemassa aivan itsekseenkin, mutta elääkseen ne tarvitsevat lukijat, joille niillä on merkitystä, ja joita ne koskettavat.”

 

Runoilijan nopeat

Lempisana: iho
Tuoksu mitä rakastat: syreeni
Ääni mitä vihaat: liikenteen melu
Väri joka puhuttelee: musta
Rakkaus: vapaus
Opiskelu: kunnianhimo
Game of Thrones: my watch has ended
Tommy Taberman: silmälasit
Mämmi: viha/rakkaussuhde
Hanna Lind: kynä